خداوند متعال در قرآن کریم به عنوان مهمترین و اصلیترین منبع اسلامی، آشکارا سرسختترین و شدیدترین دشمن مسلمانان را یهود و مشرکان معرفی میکند. بنابراین یهود و مشرکان و پس از آنها منافقان و دیگر دشمنان باید شناسایی و شناسانده شوند.
پایگاه تاریخ تطبیقی؛ گرچه برخی تعریف اصطلاحی تاریخ را علم به حوادث گذشته بشری دانستهاند، اما واقعیت این است که این نگاه به تاریخ، نمیتواند در حال و آینده جوامع مفید و مؤثر باشد. در حقیقت، تاریخ، علم به وقایع درسآموز و عبرت انگیز گذشته و قوانین و سنن الهی حاکم بر آن وقایع است تا از آن وقایع و عوامل، درس و عبرت گرفته شود و وضعیت موجود و آینده در جهت مطلوب تغییر یابد.
به فرموده رهبر معظم انقلاب «امروز ما در دنیای اسلام، مکلفیم که همین هوشیاری، توجه به دشمن شناسی و تکلیف شناسی را به اعلا درجه ممکن، برای امت اسلام، جهان اسلام و ملت خودمان تدارک ببینیم.»(1) این نوع نگاه به تاریخ، بصیرت افزا و راهگشای افراد و جوامع بشر است؛ به طوری که هیچگاه، کهنه نمیشود و در گذشته، باقی نمیماند. در این رویکرد، گذشته چراغ راه آینده قرار میگیرد.
قرآن کریم نیز در بسیاری از آیات خود به بیان حوادث اقوام گذشته پرداخته است؛ به طوری که میتوان استفاده از تاریخ را یکی از شیوههای مهم قرآن در هدایت دانست. هدف قرآن از ذکر قصه اقوام و پیامبران پیشین، سرگرمی و داستان سرایی صرفاً هنرورزانه نیست؛ بلکه هدف آن، تشویق مسلمانان به راههای کمال و ترقی و پرهیز آنها از عواملی است که سبب افول و انحطاط فردی و اجتماعی میشود.
البته برای عبرت آموزی و پندگیری از تاریخ، لازم است حوادث تاریخی را به صورت به هم پیوسته و حلقههای زنجیر بررسی کرد. بررسی تک بعدی و محدود به زمان خاص، بدون توجه به حوادث قبل و بعد، هر چند درس آموزیهایی دارد ولی به صورت مقطعی و حداقلی است.
بررسی علل وقایع تاریخی مهم و درسها و عبرتهای آن، موجب افزایش بصیرت برای حال و آینده میشود. در این راستا باید به تاریخ انبیا به ویژه تاریخ پیامبر خاتم(ص) و اوصیای معصوم ایشان، تبیین نقش یهود در تاریخ انبیا و اسلام و مسأله دشمن شناسی نگاه ویژهای داشت.
روشن است که هر مکتب و گروهی برای پویایی و پایایی خود، افزون بر تأمین عوامل تعالی و پیشرفت، لازم است دشمنان گذشته و آینده خود را به خوبی بشناسد و بشناساند؛ زیرا هر مکتب، دشمنانی دارد که از آن غافل نیستند، هر چند آن مکتب از دشمنانش غافل باشد.(2)
تاریخ نشان میدهد هر گروهی که از دشمن خود غافل شده، ضربه سنگینی خورده است؛ هر چند عوامل قدرت بخشی را رعایت کرده باشد. لازمه مقابله با دشمن و دفع خطر او در قدم اول، شناخت دشمن و ویژگیها و توانمندیها و امکانات اوست. این شناخت سبب میشود ما متناسب با همان خدعهها، ابزار و امکانات فراهم کنیم.
خداوند متعال در قرآن کریم به عنوان مهمترین و اصلیترین منبع اسلامی، آشکارا سرسختترین و شدیدترین دشمن مسلمانان را یهود و مشرکان معرفی میکند. قرآن کریم میفرماید «لَتَجِدَنَّ أَشَدَّ النَّاسِ عَدَاوَةً لِلَّذِینَ آمَنُوا الْیَهُودَ وَالَّذِینَ أَشْرَکُوا؛ مسلما یهودیان و کسانى را که شرک ورزیدهاند دشمنترین مردم نسبت به مؤمنان خواهى یافت.»(3)
پس از یهود و مشرکان، منافقان و دیگر دشمنان هستند که باید شناسایی و شناسانده شوند. همچنین با رویکرد تاریخ بصیرت افزا و رصد جریان حق و باطل و دشمن شناسی، ریشه جریانات جاری در سطح بینالملل، منطقه و کشور روشن خواهد شد.
منبع: کتاب «دشمن شدید»، دفتر اول، چاپ دوم، زمستان 95، ص14 الی 16
پی نوشت؛
1 – بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با علما و ون(7/5/71)
2 – امیرمؤمنان(ع) در این باره میفرمایند «إنٌ أخا الحرب الارق و من نام لم ینم عنه؛ همانا برادر جنگ، بیداری و هوشیاری است. هر کس از دشمن آسوده بخوابد، دشمن نسبت به او نخواهد خفت»(نهج البلاغه، نامه 62)
3 – مائده، آیه82
درباره این سایت